Författaren till Lottaböckerna heter Ester Ringnér-Lundgren och levde mellan 1907 och 1993. Ester skrev dock under pseudonymen Merri Vik då hon gav ut Lottaböckerna, vilket jag kommer att gå in på mer längre fram. Ester sägs ha varit en berätterska som hade en förmåga att trollbinda sina åhörare, inte minst för sina gestikulerande händer och glada skratt. Norrköping var Esters födelsestad, och här växte hon upp med sina föräldrar Birger, som var sjökapten, och Johanna, som var småskolelärarinna. Det var just småskolelärarinna som även Ester kom att arbeta som. Hon utbildade sig till detta vid läroverket i Malmköping, och innan hon började som författare arbetade hon som lärare i bland annat Norrköping och Mariestad. 1931 gifte sig Ester med Kurt Lundgren och fick med honom tre barn: Birgitta, Bo och Gunilla.
Ester har inte bara skrivit om Lotta utan även gett ut en rad andra böcker, allt från sagor till andra flickböcker. Det finns exempelvis ett antal böcker om Kaja (t ex Kaja och spökbåten och Skicka Kaja!) och Kri (t ex Kri finner en vän och Ett hjärta åt Kri). Ester skrev alltså också flera barnböcker, bland annat böckerna om Kvirre och Hoppsan (t ex Kvirre och Hoppsan finner trollguldet), och publicerade även sagor och berättelser i dags- och jultidningar.
Eftersom Ester hade skrivit en hel del innan hon gav ut den första Lottaboken fick hon rådet att skriva under pseudonym. Valet föll alltså på namnet Merri Vik. Merri fick Ester inspiration till från engelskans merry, som betyder glad. Vik fick Ester att tänka på havet, vilket låg henne varmt om hjärtat. Ester använde sig inte bara av Merri Vik som pseudonym då hon skrev utan även av namnen Beril Björk och Kaj Ringnér. Esters dotter, Gunilla Widman Torbrand, använde sig av pseudonymen Lotta Vik, då hon skrev böckerna om Nickan (t ex Får jag lov, Nickan?).
Men det är alltså framför allt för böckerna om Lotta som Ester blev känd. Lottaböckerna sålde runt tre miljoner exemplar då det begav sig, vilket är en imponerande siffra. Den första Lottaboken kom ur 1958, och det var när Ester fått ryggskott och låg till sängs som idén till denna kom. Det var Esters ena dotter som gav henne ettkollegieblock och sa ”Skriv en bok, mamma!”. Så kom alltså Lotta till. Mycket av det som händer i böckerna har hänt i verkligheten – Ester fick inspiration till Lotta och hennes eskapader både från sig själv och från sina barn. Givetvis är det mesta förstorat och överdrivet, men ofta går det inte att ta miste på att mycket är självupplevt. Sammanlagt gav Ester ut 47 Lottaböcker, varav den sista som kom ut 1991 handlar om Liselott som är Lottas dotter.
För att avsluta med lite kuriosa tänkte jag ta upp elefanten Topzy. Nu undrar väl alla ni som ännu inte läst Full rulle, Lotta!, för det är där som denna elefant nämns i Lotta-sammanhang. Topzy rymde från en cirkus i Söderköping i början av 1900-talet, och det är när Lotta är just i Söderköping som detta berättas om. Inspirerad av den verkliga händelsen hade Ester 1950 skrivit en saga om denna Topzy, När Topzy rymde från en cirkus. I sagan nämns två små pojkar som ville ha sockerbitar och snören att fånga elefanten med, och dessa var Esters två äldre bröder. Så kan dikt och verklighet vävas in i varandra!
Källor:
Grönborg, Peter: ”Idag är Kitty mer spännande än 1952” Borås Tidning, 990428
Nationalencyklopedin
Tant Ugglas sagosajt: http://w1.606.telia.com/~u60602007/sagosajt/topzy.htm
Widman Torbrand, Gunilla (genom Ann-Sofie Alm)