Fler bilder från Lottaträffen - klicka här
Dag 1 – Malmö
Lördagen den 25 augusti klockan 10 samlades vi utanför Malmö Börshus, vi förväntansfulla och glada deltagare till Lottaträffen 2007. Himlen var gråmulen, men det vägdes upp av alla soliga leenden. Vissa av oss hade lärt känna varandra på tidigare träffar och vissa var där för första gången, och som vanligt var vi i skiftande åldrar och kom från olika ställen i landet. En sak förenade dock oss alla: vårt stora intresse för Ester Ringnér-Lundgrens författarskap och verk! Med namnskyltar och medlemsknappar fastsatta ställde vi upp oss för fotografering, vilket orsakade många glada skratt. Fotograf Kenneth tog tappert bild efter bild med diverse olika kameror som vi gett honom i uppdrag att använda, medan bilar passerade hans utsatta position mitt på gatan.
Till slut var fotograferingen över och vi vandrade iväg på Lottapromenad, som nästa punkt på programmet hette. Marianne R och Lena tog täten med megafonen i högsta hugg. Vi vandrade bort mot Gustav Adolfs torg och stannade på ett flertal ställen, där Marianne berättade och pekade ut de hotell där Lotta troligen bott då hon varit på besök i Malmö. Exempelvis var det nog Hotell Kramer vid Stortorget som Lotta och Giggi bodde på i Det spökar, Lotta! då de följt med farbror Fredrik. Guidningen förstärktes med citat från Lottaböcker – och faktiskt även musik. I Vilken tur, Lotta! bor nämligen Lotta, Giggi och Kajsa på ett annat, mindre hotell vid Stortorget. Hotellet är trevligt men Lotta störs av rumsgrannens eviga spelande av Sten Nilssons låt där han bedyrar ”För jag kan lova dig, och lova dig, och lova dig… Att jag ska älska dig, och älska dig och älska dig så länge som du vill”. Då jag läst boken har jag inte vetat hur melodin går, men det fick jag veta nu. Ur sin väska trollade plötsligt Lena upp en kassettbandsspelare, och med hjälp av megafonen strömmade plötsligt just denna låt ut över Stortorget. Effektfullt var bara förnamnet! Vi vandrade vidare och tittade på det hörn av Stortorget där den tjusiga klädesaffär låg som Lotta och Giggi förmodligen besökte i Rena snurren, Lotta!. Ni vet, då Maran dyker upp i sällskap med Lockige Fridolf och Giggi provar en elegant rosa klänning som dock får henne att likna en övermogen jordgubbe.
Efter Lottavandringen (som uppmärksammats av många förbipasserande, inte minst tack vare den skylt med Sällskapets logga på som Ellen bar) försvann många för att ta en fika eller gå i antikvariat. Vi var ett glatt och hungrigt gäng som styrde stegen mot det fantastiska konditoriet Hollandia, där utbudet inte var att leka med. Tyvärr hade de inga napoleonbakelser (hur skulle Lotta ha reagerat? De är ju hennes favoriter!), men mycket annat smaskigt. Efter att äntligen bestämt oss slog vi oss ned och njöt av de goda bakverken och pratade oavbrutet (självklart mycket om Lotta!). Sedan gick vi vidare mot lokalen på Bergsgatan där årsmötet skulle hållas, men på vägen dit besökte vi flera antikvariat (vissa mer välsorterade än andra). I lokalen var det fint ordnat med dukade bord och collage med Ester-tema på väggarna. Det bjöds på fantastiskt god paj och sallad till lunch och sedan fick vi gnugga geniknölarna lite extra när
det var dags för årets Lotta-frågesport med diverse kluriga frågor. Anna D vann frågesporten efter en utslagsfråga! Sedan drog årsmötet igång, där det bland annat bestämdes att nästa års träff kommer att hållas i Stockholm. Under mötet delades påsar med Giggis blandning ut (lakritsbåtar och mjölkchoklad), ett mycket uppskattat inslag! Efter mötet såldes det lotter där en av vinsterna var Birgitta Theanders avhandling om flickböcker, och under kaffet (med tillhörande vaniljhjärta!) drogs vinnaren, som blev undertecknad! Jag sken som en sol! Därefter var det dags för konstituerande styrelsemöte.
På kvällen samlades vi återigen i årsmöteslokalerna, men nu för kräftskiva. Det var ett dignande bord av kräftor, räkor, goda ostar, bröd, melon och mycket annat, och vi lät oss alla väl smaka. Mörkret föll utanför men inne lyste värmeljus, dracks vin och pratades Lotta, Kaja och alla de andra karaktärerna. Pricken över i blev allsången med sånger som nämns i Lottaböckerna, där vi bland annat gav oss på Farmareflickan och Hjalmar och Hulda. Jag visste inte heller här riktigt hur melodierna gick och det var jag nog inte ensam om, men efter några rader kunde vi alla hänga med i sjungandet. Vi sjöng även en sång till Ester vars text Marianne R hade skrivit, och melodin var Vi komma, vi komma till Pepparkakeland (i texten var Pepparkakeland utbytt till ”årets Lottaträff”). Senare på kvällen var vi några stycken som letade bland de skivor som fanns i lokalen, och fortsatte svensktoppstemat som inlett dagen (Sten Nilsson alltså) med att sätta på en skiva som innehöll just svensktoppsklassiker genom tiderna. Det blev många glada skratt och allt igenom en mycket lyckad kväll!
Fortsättning följer på nästa sida